Dobór odpowiednich kieliszków, a wpływ na walory smakowe

Istnieje mnóstwo różnych rodzajów szkła, w których podaje się alkohol. W zależności od rodzaju spożywanego trunku, należy zadbać o odpowiedni dobór kieliszka. Nie jest to pusty frazes – rodzaj szkła ma bowiem fundamentalne znaczenie, jeśli chodzi o doznania smakowe płynące ze spożywania trunków.

Budowa kieliszków, a wpływ na doznania smakowe

Budowa poszczególnych kieliszków jest dostosowana do sposobu spożywania trunków oraz do ich właściwości chemiczno-fizycznych. W praktyce oznacza to, że w zależności od rodzaju szkła, alkohol może mieć inny smak i aromat. Nic więc dziwnego, że rodzaj szkła potrafi mieć duże znaczenie, jeśli chodzi o ogólne odczucia związane ze spożywaniem alkoholu.

Dobór odpowiedniego szkła i dbałość o oprawę posiłków stanowi również istotny element sztuki kulinarnej. Warto więc poświęcić chwilę na zapoznanie się z rodzajami szkła oraz różnicami, które można między nimi zaobserwować.

Kieliszki do wódki – rodzaje

Jednym z najbardziej popularnych trunków na całym świecie jest wódka. Trunek ten znany jest ludziom już od najbardziej zamierzchłych czasów. Wiele tekstów kultury takich jak książki czy filmy traktuje o piciu alkoholu, w różnym kontekście. Najczęściej wódka przedstawiana jest jako element dobrej zabawy. Zdarzają się jednak dzieła, które przedstawiają alkohol jako poważny problem społeczny. Niezależnie od kontekstu, należy zdać sobie sprawę z tego, że alkohol był obecny w kulturze od zarania dziejów i warto pogłębić swoją wiedzę na temat jego spożywania.

Jeśli chodzi o wódkę, najczęściej można spotkać ją na różnego rodzaju imprezach okolicznościowych, takich jak na przykład wesela. Trudno wyobrazić sobie tego typu imprezę bez udziału trunku, jakim jest wódka. Trzeba jednak pamiętać o tym, że wódka jest mocnym alkoholem, dlatego też należy odpowiednio kontrolować spożywaną ilość. Istnieje wiele różnych rodzajów kieliszków do wódki. Najbardziej popularne są kieliszki o pojemności 25 mililitrów, jednak w wielu miejscach można spotkać też kieliszki, które potrafią pomieścić nawet 70 mililitrów.

W zależności od rodzaju wódki, serwuje się ją w tzw. „shotach”, czyli kieliszkach o walcowatym kształcie i płaskim spodzie oraz w grubych kieliszkach z nóżką.

Kieliszki do whisky oraz szampana

Do podawania whisky stosuje się szerokie, grube szklanki o walcowatym dnie. W takich szklankach można umieścić dużą ilość lodu, dzięki czemu alkohol prezentuje się bardziej efektownie.

W przypadku szampana używa się tzw. „szampanówek”, czyli kieliszków z długą nóżką zapobiegającą ogrzewaniu alkoholu w dłoni, oraz wąską czaszą. Budowa kieliszka do szampana pomaga utrzymać jego temperaturę, bowiem szampan jest trunkiem, który najlepiej pić schłodzony.