Co musisz wiedzieć o talerzach do pasty?

Zastawa stołowa jest niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni. W większości gospodarstw domowych znajdują się talerze płaskie, głębokie i deserowe, coraz więcej osób decyduje się również na zakup głębokich talerzy do pasty. To słuszny krok, ponieważ taka zastawa pięknie się prezentuje, a jednocześnie ułatwia jedzenie potraw typowych dla kuchni włoskiej.

Wybór talerzy do makaronu

Warto zdecydować się na zastawę przeznaczoną do podawania makaronów. Specjalne talerze do pasty są dosyć pojemne, dzięki czemu bez trudu mieści się w nich makaron wraz z sosem. Większość dostępnych w sklepach modeli ma także szeroki rant, dzięki któremu nie trzeba się obawiać, że w trakcie jedzenia potrawy przypadkowo zostanie zabrudzony stół. Co ważne, głęboki talerz do spaghetti nadaje się do różnych włoskich dań, można w nim zaserwować nie tylko długi makaron, ale także świderki, rurki, a nawet ryż, gdyż taka zastawa sprawdza się doskonale do podania risotto.

Na jakie talerze postawić?

Na rynku dostępne są talerze sprzedawane pojedynczo oraz w kompletach, dzięki czemu klient może dopasować liczbę kupowanych naczyń do indywidualnych potrzeb. Dobrym pomysłem jest postawienie na zakup zestawu, gdyż umożliwi to podanie dania w jednakowej zastawie każdej z osób zasiadających przy stole.

Głęboki talerz do makaronu spaghetti (zobacz takie: https://bokono.pl/pl/c/Talerze-do-makaronu/1311) może mieć różną formę, część dostępnych w sklepach modeli jest wykonana z porcelany, inne natomiast są zrobione z kamionki. Talerze różnią się również kolorami, od kilku lat popularnością cieszy się czarna zastawa, która prezentuje się wyjątkowo elegancko, z mody nie wychodzi również klasyczna biel, jednak dostępne są także modele w innych, mniej oczywistych kolorach.