Płyta z kamienia do potraw to jedno z akcesoriów gastronomicznych cieszących się rosnącą popularnością. Elementy spotykane często w restauracjach mogą okazać się korzystnym rozwiązaniem w domowych kuchniach. Tego typu akcesoria służą przede wszystkim do serwowania potraw. Jakie są zalety kamiennych tac i dlaczego mogą okazać się korzystnym wyborem?
Zalety desek z kamienia łupkowego
Do najczęściej wymienianych zalet kamiennych akcesoriów kuchennych należą:
- trwałość i odporność na zmiany wyglądu
- łatwość utrzymania w czystości
- właściwości antybakteryjne i brak wpływu na smak pożywienia.
Kamienna taca może posłużyć do wyjątkowo atrakcyjnego zaprezentowania gościom różnych potraw. Takie akcesoria wykorzystuje się często do eksponowania deserów, dań mięsnych i posiłków spożywanych rękoma. Zdecydowaną zaletą naczyń z kamienia łupkowego jest ich przystosowanie zarówno do zimnych, jak i gorących dań. Na tego typu deskach można również podgrzewać potrawy w piekarniku lub na grillu. Schłodzone wcześniej tworzywo umożliwi utrzymanie temperatury zaserwowanego na nim zimnego deseru.
Co warto wiedzieć?
Deska z kamienia łupkowego to przedmiot ceniony szczególnie ze względu na wyjątkowe walory estetyczne. Płyty do potraw występują w wielu różnych kształtach. Ich krawędzie mogą być oszlifowane lub nieregularne. Ciemna barwa i surowy wygląd sprawiają, że takie gadżety doskonale dopasowują się do wnętrz kuchennych w najbardziej modnych stylach aranżacyjnych. Ich uniwersalność wpływa na to, że komponują się z wieloma różnymi potrawami i elementami zastawy stołowej. Tace z kamienia nie nasiąkają wilgocią ani zapachem pożywienia. Nie są podatne na gromadzenie się pleśni ani bakterii. Nie ulegają również odbarwieniom. Takie akcesoria należy czyścić ręcznie. Z pewnością okażą się atrakcyjnym i praktycznym przedmiotem w każdej kuchni.