Właściwości babki lancetowatej

Babka lancetowata posiada tak wiele różnych właściwości, że idealnie sprawdza się jako dodatek do różnych potraw oraz można z niej zrobić kosmetyki czy leki domowe.

Właściwości babki lancetowatej

Liście babki są gorzkie w smaku, jednak posiadają bardzo dużo witamin. Oprócz tego roślina ta jest bogata w takie związki jak: pektyny, akubinę, substancje śluzowe oraz garbniki. Ponadto babka zawiera flawonidy i sole mineralne. Roślina ta ma również duże ilości cynku, karotenu, potasu, magnezu oraz witamin K i C.

Jak można zastosować babkę lancetowatą w kuchni?

Babkę można wykorzystać na wiele sposobów, do których możemy zaliczyć:
– sałatki – jej liście wystarczy tylko zmieszać z ulubioną sałatą, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i niepowtarzalnym smakiem
– placki ziemniaczane – zmielone liście babki dodajemy do uzyskanej masy z ziemniaków i smażymy na oleju do uzyskania złotego koloru
– naleśniki – jej zmielone liście dodajemy do ciasta
– zupy – siekana babka doskonale nadaje się do różnego rodzaju zup
Oprócz tego liście babki można smażyć lub dodać do napojów owocowo-warzywnych.

Godnym uwagi faktem jest, że roślina ta była kiedyś stosowana jako silny środek na zranienia, a sok z niej pomagał wyleczyć ukąszenia skorpionów, opuchliznę, ukąszenia węża czy złamania.

Jak można zauważyć, roślina ta to istne bogactwo witamin i składników mineralnych, dlatego warto dodawać ją do potraw lub stosować w formie herbaty.