Profesjonalna zamrażarka gastronomiczna nie należy do najtańszych wydatków, dlatego też warto zadbać o to, aby była wykonana ona z wysokiej jakości materiałów. W wielu sklepach zamrażarki pełnią także zadania dekoracyjne, dlatego też warto zwrócić uwagę nie tylko na parametry użytkowe, ale właśnie na design.
Jaka konstrukcja urządzenia?
W sprzedaży do wyboru są zamrażarki sklepowe szufladowe i skrzyniowe. Nie można zapominać także o popularnych chłodziarko-zamrażarkach, które z miesiąca na miesiąc zdobywają coraz większą popularność. W gastronomii najlepiej sprawdzą się zamrażarki skrzyniowe, dzięki którym można zamrozić zdecydowanie większe porcje i produkty sezonowe. Szufladowa zamrażarka stojąca bezszronowa jest uniwersalnym rozwiązaniem, które sprawdzi się w każdej kuchni.
Na jaki materiał postawić?
Zamrażarka stojąca powinna być wykonana z materiałów, które charakteryzują się dużą odpornością na korozję – www. W dzisiejszych czasach królują zamrażarki sklepowe wykonane ze stali nierdzewnej. Pamiętać należy o tym, aby zwracać uwagę na to, czy z nierdzewki wykonana jest cała zamrażarka, czy tylko drzwi. Jeżeli chodzi o kolor, to największym zainteresowaniem cieszy się biel i beż.
Rozmieszczenie i funkcjonalność półek
Nowa zamrażarka sklepowa będzie wygodna w użytkowaniu tylko wtedy, gdy zwrócić się uwagę na rozmieszczenie i funkcjonalność półek. Godne polecenia są nie tylko wysuwane szuflady, ale również ruchome półeczki. Mało osób zdaje sobie sprawę z tego, że olbrzymią rolę odgrywa także możliwość zmiany kierunku otwierania drzwi.
Zamrażarka gastronomiczna wolnostojąca czy do zabudowy?
Jeżeli do dyspozycji jest duża kuchnia, to można postawić na zamrażarki wolnostojące lub modele do zabudowy. Oba rozwiązania mają swoje zalety i wady, dlatego też warto dokładnie zapoznać się z nimi, dzięki czemu zdecydowanie łatwiej będzie dokonać udanego wyboru. Do zabudowy najlepiej nadaje się szufladowa zamrażarka sklepowa, którą można bez problemu wbudować w meble kuchenne.