Przepis na sałatkę gyros w nieco innym wydaniu

Gyros można przygotować na przeróżne sposoby, dzięki czemu potrawa ta nigdy się nie nudzi i zawsze zaskakuje swoim przepysznym smakiem. Do tej kolorowej sałatki można dodać niemalże wszystko, zgodnie ze swoimi indywidualnymi preferencjami. Oprócz warzyw można do niej dodać także owoce, ulubione mięso, ryż czy też makaron. Ogranicza nas tak naprawdę wyłącznie nasza wyobraźnia. Z całą pewnością warto poeksperymentować i stworzyć smakowity gyros. Do dyspozycji mamy przecież tak dużo produktów.

Nie trzeba wcale dużo czasu poświęcać na gotowanie, aby przygotować wyśmienitą sałatkę gyros z ulubionych składników. Oprócz tradycyjnego przepisu na sałatkę gyros warto spróbować także innych pomysłów. Świetnym wyborem okazuje się być sałatka gyros z ryżem i ananasem. Jej wykonanie jest banalnie proste, a smak potrawy bajeczny.

Sałatka gyros z ryżem, kurczakiem i ananasem

Do przygotowania sałatki gyros w wersji ananasowej potrzebować będziemy dwóch torebek ryżu, jednej piersi kurczaka, połowy puszki ananasa w kawałkach, połowy czerwonej papryki, puszki kukurydzy konserwowej, majonezu, pieprzu i soli do smaku. Z podanych składników wyjdą nam aż cztery porcje pysznego gyrosu. Przygotowanie tej potrawy zajmie nam w sumie nie więcej niż pół godziny. Jeśli chcemy zjeść coś smacznego i odżywczego, a jednocześnie nie dysponujemy zbyt dużą ilością czasu czy też po prostu chcemy szybko coś zjeść, to jak najbardziej warto sięgnąć właśnie po ten przepis. Jeśli chcemy uzyskać większa ilość gyrosu, to po prostu wystarczy zwiększyć proporcjonalnie ilość użytych składników.

Wykonanie: ryż gotujemy, a w międzyczasie kroimy mięso w kostkę, po czym podsmażamy je na patelni aż do zarumieniania. Gdy nasze mięso będzie już gotowe, można zestawić je z ognia i pozostawić do przestygnięcia. Następnym krokiem jest pokrojenie papryki w kostkę. Bierzemy dużą miskę i wrzucamy do niej przepłukany pod zimną wodą ryż, kurczaka, paprykę, ananasa i kukurydzę, a następnie dodajemy dwie kopiaste łyżki majonezu i doprawiamy do smaku.