Babeczki i muffinki – zrób je samodzielnie!

Samodzielne przyrządzenie deseru, oprócz tego, że daje ogromną satysfakcję jest po prostu świetnym relaksem. Ponadto, pieczenie babeczek i muffinek jest tak proste, że nawet zupełnie początkujący poradzą sobie z tym zadaniem.

Babeczki i muffinki

Puryści językowi i miłośnicy pięknej polszczyzny być może oburzają się, dlaczego na babeczki mówi się muffinki, lecz tutaj należy podkreślić, że te dwa słowa oznaczają inny rodzaj wypieków. Babeczki są przygotowane na maśle i zazwyczaj znacznie bardziej kaloryczne oraz, w porównaniu z muffinkami, bogato ozdobione. Do muffinek można wrzucić otręby albo świeże owoce, nie są dekorowane kremami oraz przede wszystkim zupełnie inaczej się je przyrządza. Przepis na wykonanie muffinek wymaga użycia dwóch osobnych naczyń. W jednym następuje przygotowanie składników mokrych, w drugim suchych. Dopiero na koniec następuje delikatne zmieszanie zawartości obu naczyń.

Foremki do babeczek

Tradycyjnie używa się metalowych foremek do wypieku babeczek i muffinek. Można je wyłożyć papierem, tzw. papilotkami. Dzięki temu nie trzeba natłuszczać foremek. Doświadczeni miłośnicy kuchni preferują to drugie rozwiązanie, gdyż babeczki pieczone w papilotkach dłużej utrzymują świeżość. Istnieją również sztywne papierowe foremki, które pozwalają na pieczenie babeczek bezpośrednio w papierze bez konieczności używania „stelażu”. Bardzo fajne są natomiast foremki silikonowe. Niezwykle łatwo wyciąga się z nich babeczki czy muffinki oraz nie trzeba ich natłuszczać. Można je błyskawicznie umyć oraz zajmują mało miejsca na półce.
Źródło: https://bokono.pl/pl/c/Formy-do-babeczekmuffinkow/86