Jak wybrać maszynkę do makaronu?

Jeśli zdecydowałaś się na ręczne robienie makaronu w domu, to pracę znacznie ułatwi urządzenie do makaronu. W zasadzie jest to prosta maszynka, ale bardzo pomocna i jak większość urządzeń kuchennych znacznie skraca czas przygotowania posiłków.

Jak wybrać maszynkę do makaronu?

Wybierając maszynkę do makaronu trzeba zwrócić uwagę na kilka elementów, będzie wtedy rzeczywiście przydatnym urządzeniem. Powinna być wykonana ze stali nierdzewnej lub chromowanej. Oba te materiały nie wchodzą w reakcje z żywnością, dzięki temu makaron będzie zdrowy.

Maszynka do makaronu składa się z dwóch części, jedna wałkuje ciasto, druga kroi makaron. Ich szerokość robocza powinna mieć ok. 15 cm, dzięki temu za jednym razem możemy przygotować większą porcję. To bardzo praktyczne rozwiązanie. W wolny dzień możemy zrobić kilka rodzajów makaronu, wysuszyć i mieć zapas na dłuższy czas.
Profesjonalna maszynka do makaronu ma regulację grubości wałkowania, im więcej stopni, tym większe możliwości wyboru i przygotowania makaronu o odpowiedniej grubości.

Wybierając maszynkę do makaronu warto zwrócić uwagę na ilość przystawek, dzięki temu zrobimy nie tylko nitki i wstążki, ale także spaghetti, tagliatelle, a nawet pierożki i ravioli. To nie tylko ułatwia pracę, ale także pozwala na urozmaicenie codziennych posiłków.

Warto także zaopatrzyć się w specjalne stojaki i siatki do suszenia makaronu, potem można przełożyć go do papierowych torebek lub plastikowych pojemników i przechowywać przez dłuższy czas.
Maszynka do makaronu to niezwykle proste i użyteczne urządzenie, które warto mieć w domu.