Niezwykły sos Worcestershire

Istnieje wiele sposobów na to, aby doskonale doprawić rozmaite potrawy. Zazwyczaj jednak dobrze jest wybrać sos czy przyprawę, która doskonale, już od kilku wieków, współgra z konkretnymi składnikami potraw. W ten sposób do stworzenia aromatycznej potrawy wcale nie potrzeba specjalnej wiedzy kulinarnej.

Sos Worcestershire
Sos Worcestershire

Zazwyczaj inne przyprawy stosuje się w przypadku dań słodkich, inne natomiast w przypadku dań mięsnych czy po prostu ostrych. Istnieje jednak część przypraw, które świetnie nadają się zarówno do przyprawiania sałatek, jak również i uczynienia mięs bardziej wyrazistymi. Do takich przypraw należy właśnie sos Worcestershire. Z czego się składa?

Dobrze jest poznać skład tego sosu zanim zacznie się go używać. Nie nadaje się zdecydowanie dla wegetarian, ponieważ w jego składzie znajduje się m.in. sardela, nadająca całości charakterystycznego posmaku. Nie brak tam również octu, melasy oraz cukru. Jako dodatki smakowe znajdują się tutaj rozmaite przyprawy, np. czosnek, szalotka czy ekstrakt z tamaryndy.

Do czego dodawać?

Tak charakterystyczny sos nie nadaje się do każdej potrawy. Przede wszystkim świetnie zgrywa się z rozmaitymi rodzajami mięsa, zwłaszcza czerwonego – świetnie smakuje, gdy jest zrobiona z nim marynata do wołowiny. Dobrze jednak sprawdzi się również do dań bezmięsnych, na przykład rozmaitych sałatek, ale również makaronów. Charakterystyczny smak anchois świetnie dodaje potrawom aromatu.