Termosy obiadowe – najważniejsze cechy

Zamiast zabierać ze sobą do pracy lub szkoły zimne jedzenie, czy jeść „na sucho”, warto zainwestować w pojemniki termiczne. Pozwolą nam zjeść ciepły posiłek w każdych warunkach, dlatego termosy obiadowe sprawdzą się też podczas krótkich wycieczek i wypadów na działkę. Na co zwrócić uwagę przy wyborze?

Wielkość i materiał wykonania

Termos, który nie jest w pełni uzupełniony, nie będzie utrzymywać temepratury posiłków. Dlatego tak ważne jest, żeby wybrać odpowiednią pojemność. Jeśli ma być użytkowany przez jedną osobę wystarczy taki o pojemności do 0,5 litra. Decydując się na pojemnik dla całej rodziny należy postawić na taki, który pomieści minimum litr. Niektóre spośród rodzinnych termosów obiadowych sa podzielone na kilka pojemników, to tzw. trojaki i czworaki.

zdjęcie termosu obiadowego

Obiadowy termos ze stali nierdzewnej jest lżejszy od swoich braci z tworzywa sztucznego, ale zapewnia lepsze utrzymanie temperatury i mniejszą podatność na uszkodzenia.

Dodatkowe cechy

Wygodnym dodatkiem jest pas lub rączka do przenoszenia pojemnika, często idące w parze z pokryciem pojemnika termicznego powłoką antypoślizgową. Jeśli zabieramy nasz termos w plener z pewnością docenimy modele, które mają wbudowane w nakrętkę miskę i łyżkę.