Śledzie w śmietanie – prosty sposób na smaczną przystawkę

Przystawki to jedne z najpopularniejszych potraw, jakie serwujemy gościom. Istnieje wiele przepisów na smaczne i pożywne dania jednym z nich są śledzie w śmietanie, które od dawna królują na polskich stołach. potrawa jest nie tylko łatwa do przyrządzenia, ale również wyjątkowo smaczna i pożywna. Na jej przygotowania nie potrzeba wielu składników, a zawartość śledzi sprawia, że stanowi ona pełnowartościowy i zdrowy posiłek idealny zarówno na śniadanie przystawkę jak i kolację. 

Co będzie potrzebne do przyrządzenia śledzi w śmietanie? 

  • jabłko
  • cytryna (sok wyciśnięty z połówki)
  • 300 g śledzi solonych
  • śmietana
  • jogurt naturalny
  • przypraw: świeży koperek, kolendra, pieprz czarny świeżo mielony
  • duża cebula
przygotowywanie śledzi w śmietanie z przepisu

Jak zrobić śledzie w śmietanie? 

Sam przepis na śledzie w śmietanie od lisner.pl jest bardzo prosty. Przygotowania rozpoczynamy od namoczenia śledzi (jeżeli są solone). Po osuszeniu przyprawiamy ryby, warto w tym celu zastosować popularne zioła takie jak koperek, pieprz czarny świeżo mielony, bazylia czy odrobina kolendry, które sprawią, że potrawa będzie miała delikatniejszy smak z odrobiną pikantnej nuty. W kolejnym kroku myjemy i obieramy warzywa, a następnie ścieramy je na tarce o małych oczkach. Śledzie kroimy w romby średniej wielkości, cebulę również siekamy na drobne talarki. Następnie skrapiamy wszystko sokiem z cytryny. Teraz czas na dodanie śmietany oraz jogurtu naturalnego, których dodajemy w proporcji jeden do dwóch. Na koniec wszystko dokładnie mieszamy i posypujemy świeżym, posiekanym koperkiem. Śledzie w śmietanie z jabłkiem najlepiej smakują na drugi dzień po schłodzeniu. Danie można podawać w towarzystwie ziemniaków, chleba pszennego lub standardowo z bułką poznańską. Jest to potrawa idealna na każdą okazję. Można serwować ją zarówno na święta, jak i jako danie kanapkowe na co dzień.