Przystawki to jedne z najpopularniejszych potraw, jakie serwujemy gościom. Istnieje wiele przepisów na smaczne i pożywne dania jednym z nich są śledzie w śmietanie, które od dawna królują na polskich stołach. potrawa jest nie tylko łatwa do przyrządzenia, ale również wyjątkowo smaczna i pożywna. Na jej przygotowania nie potrzeba wielu składników, a zawartość śledzi sprawia, że stanowi ona pełnowartościowy i zdrowy posiłek idealny zarówno na śniadanie przystawkę jak i kolację.
Co będzie potrzebne do przyrządzenia śledzi w śmietanie?
- jabłko
- cytryna (sok wyciśnięty z połówki)
- 300 g śledzi solonych
- śmietana
- jogurt naturalny
- przypraw: świeży koperek, kolendra, pieprz czarny świeżo mielony
- duża cebula
Jak zrobić śledzie w śmietanie?
Sam przepis na śledzie w śmietanie od lisner.pl jest bardzo prosty. Przygotowania rozpoczynamy od namoczenia śledzi (jeżeli są solone). Po osuszeniu przyprawiamy ryby, warto w tym celu zastosować popularne zioła takie jak koperek, pieprz czarny świeżo mielony, bazylia czy odrobina kolendry, które sprawią, że potrawa będzie miała delikatniejszy smak z odrobiną pikantnej nuty. W kolejnym kroku myjemy i obieramy warzywa, a następnie ścieramy je na tarce o małych oczkach. Śledzie kroimy w romby średniej wielkości, cebulę również siekamy na drobne talarki. Następnie skrapiamy wszystko sokiem z cytryny. Teraz czas na dodanie śmietany oraz jogurtu naturalnego, których dodajemy w proporcji jeden do dwóch. Na koniec wszystko dokładnie mieszamy i posypujemy świeżym, posiekanym koperkiem. Śledzie w śmietanie z jabłkiem najlepiej smakują na drugi dzień po schłodzeniu. Danie można podawać w towarzystwie ziemniaków, chleba pszennego lub standardowo z bułką poznańską. Jest to potrawa idealna na każdą okazję. Można serwować ją zarówno na święta, jak i jako danie kanapkowe na co dzień.