Śledź jest jedną z najbardziej popularnych ryb goszczących na polskich stołach. Jest bardzo uniwersalny – nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło jak i na zimno, w formie koreczków, śledzia w śmietanie, czy matjasa. Wykonanie potraw ze śledzia jest stosunkowo proste – jest to jedna z głównych zalet tej ryby. Jest on smaczny w każdej odsłonie, ale chyba nic nie dorówna śledziowi w sosie musztardowym.
Idealny pomysł na rybę – śledź w sosie musztardowym
Śledź ma wiele właściwości prozdrowotnych – głównie ceni się go za wysoką zawartość kwasów omega-3. Owe kwasy tłuszczowe mają działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, obniżają stężenie ,,złego” cholesterolu we krwi, podwyższając jednocześnie poziom tego ,,dobrego”. Śledź zawiera też pełnowartościowe białko oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Do tego jest to ryba stosunkowo tania. Warto więc często gościć ją na swoim stole. Jeśli brakuje pomysłów na przyrządzenie śledzia, ciekawym sposobem może być śledź w sosie musztardowym. Będzie to rozwiązanie idealne na przystawkę, ale też na danie na świąteczny stół podczas Bożego Narodzenia.
Śledź w sosie musztardowym – przepis
Przepis na śledzie w sosie musztardowym jest bardzo prosty. Jeśli chce się uzyskać bardziej delikatny smak śledzia, należy go uprzednio namoczyć około 2 godzin w wodzie, wymieniając wodę 3 razy. Aby smak śledzia pozostał słony, można pominąć ten punkt. Do przyrządzenia potrzebne będą:
- 3-4 Filety śledziowe Lisner (typu Matjas)
- 100 ml jogurtu typu greckiego
- 1 Płaska łyżka musztardy francuskiej
- ¼ Płaskiej łyżeczki przyprawy curry
- Świeżo mielony pieprz do smaku
- Świeża natka pietruszki
Przygotowanie:
- Śledzie pokroić w paski o szerokości ok. 3–4 cm.
- Jogurt grecki wymieszać z musztardą, przyprawą curry i pieprzem.
- Na talerzu ułożyć wcześniej przygotowane śledzie i polać je sosem
- Podawać udekorowane świeżą natką pietruszki