Czym jest garnek rzymski?

Garnek rzymski to proste naczynie gliniane, w którym to potrawy gotowane są z wykorzystaniem efektu cyrkulacji pary wodnej. Nieglazurowane ścianki pełne są mniejszych lub większych porów, które po zanurzeniu w wodzie bardzo skutecznie wchłaniają wilgoć, a podczas pieczenia stopniowo ją oddają. Potrawy gotowane w garnkach rzymskich nie wysychają i co najważniejsze zyskują nieprawdopodobną soczystość. Pieczony w garnku rzymskim chleb jest o wiele bardziej smaczny i chrupki niż tradycyjnie pieczony chleb. Garnki rzymskie pomimo tego, że wymagają odpowiedniego nakładu troski, cieszą się coraz większym zainteresowaniem i coraz więcej osób korzysta z ich dobrodziejstwa.

Jaki garnek rzymski wybrać?

niezwykle wytrzymały garnek rzymskiWybierając nowy garnek rzymski z Ale Dobre warto w pierwszej kolejności rozglądać się za sprzętem najmniej szkodliwym. Popularne szkliwo ceramiczne, które umieszczane jest na ściankach garnka skutecznie uszczelnia jego pory, przez co stanowi doskonałą ochronę przed wchłanianiem wody. Oczywiście szkliwo ceramiczne całkowicie niweluje funkcje glinianego naczynia, dlatego też należy omijać je szerokim łukiem. Jedynym wyjątkiem jest specjalna glazura w garnkach rzymskich, którą można spotkać wyłącznie w naczyniach z najwyższej półki. Glazura przepuszcza wodę i dodatkowo zabezpiecza naczynia przed pękaniem. Warto wspomnieć także i o tym, że dzięki glazurze łatwiej jest czyścić garnki rzymskie.

Jaka objętość garnka rzymskiego?

Jednym z najważniejszych parametrów jest oczywiście objętość garnka. W dzisiejszych czasach do wyboru są naczynia o pojemności od 2,5 do 6 litrów. Największym zainteresowaniem cieszą się obecnie garnki rzymskie o pojemności 5 litrów i to właśnie one w standardowych piekarniach sprawdzą się najlepiej. Pamiętać należy również i o tym, aby kupować garnki wyłącznie od sprawdzonych producentów i od rekomendowanych garncarzy.