Piec piekarniczy wsadowy elektryczny czy termoolejowy?

Profesjonalny piec piekarniczy odgrywa bardzo ważną rolę, dlatego też nie warto na nim oszczędzać. Wysokiej klasy sprzęt przydać może się nie tylko w lokalu gastronomicznym, ale również w domowej kuchni. Wybór pieców piekarniczych jest bardzo szeroki i różnorodny, dlatego też warto poznać zalety i wady poszczególnych modeli.

Piece wsadowe elektryczne

Wsadowy piec piekarniczy elektryczny oparty jest na specjalnych grzałkach metalowych albo ceramicznych, które odpowiedzialne są za ogrzewanie wytwornicy pary. Największym plusem pieców tego typu jest oczywiście to, że można w każdym momencie swobodnie regulować poszczególne komory wypiekowe. Z praktycznego punktu widzenia oznacza to, że można ustawić oddzielną temperaturę dla wypieków na dole i górze poszczególnych komór. Gastronomiczny piec do piekarni tego typu wyróżnia się bardzo prostą obsługą i bezproblemowym serwisem.

Czym charakteryzują się piece wsadowe termoolejowe?

Gastronomiczny piec do piekarni termoolejowy jak sama nazwa wskazuje, jako czynnik rozprowadzający ciepło wykorzystuje olej. Piece tego typu wykorzystywane są przede wszystkim przez duże piekarnie. Największym minusem pieców wsadowych termoolejowych jest to, że zajmują one dużo cennego miejsca. Wynika to oczywiście z konieczności znalezienie miejsca na kocioł grzewczy. Piece tego typu utrzymują idealną temperaturę pieczenia, dlatego też można liczyć na równomierny wypiek. Problemy mogą pojawić się także przy ewentualnych awariach i serwisie. Wymiany najczęściej wymagają specjalne pompy przepuszczające olej. Awaria tego podzespołu wiąże się oczywiście z przerwaniem pracy pieca. Przy niektórych piecach wsadowych termoolejowych, mogą pojawić się mniejsze lub większe problemy z wymianą samego oleju. Aby rozwiązać ten problem warto postawić na profesjonalny sprzęt od renomowanego producenta.