Czym powinien cechować się dobry piec do pizzy

Zakładając pizzerię musisz zadbać o kilka ważnych elementów. Najważniejszym z nich to naturalnie przepisy. Bez dobrej pizzy nie ma w ogóle o czym mówić. Ale gdzieś musisz tą pizzę wypiekać. I wbrew pozorom nie wystarczy zwykły piekarnik. Należy zakupić sprzęt profesjonalny. Czym powinien się on cechować i na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Kilka podstawowych funkcji pieca

Aby wypiekanie pizzy przebiegało w sposób niezakłócony musi być spełnione kilka warunków. Przede wszystkim odpowiednia temperatura pieczenia. Bez osiągnięcia temperatur około 400-500 stopni ciasto nie będzie wypiekało się w sposób wystarczająco szybki. Jego ścinanie się będzie przebiegać za wolno i efekt chrupiącego spodu nie zostanie osiągnięty. Dobry piec do pizzy powinien przede wszystkim bardzo dobrze się rozgrzewać i umieć utrzymać temperaturę roboczą przez dłuższy czas. W końcu oblężenie naszej restauracji podczas sobotniego wieczoru powinno został odpowiednio obsłużone.

Drugim ważnym elementem jest posiadanie funkcji odprowadzania pary. Każdy piec do pizzy, który jest dobrej jakości posiada taką możliwość. Dzięki temu osiągamy podobny efekt, jak w przypadku pieca opalanego drewnem. Składniki leżące na pizzy szybciej ulegają upieczeniu, a wilgoć, która jest na bieżąco odprowadzana, nie powoduje efektu mokrego ciasta. Dzięki temu na brzegach pizzy powstaje chrupiąca skórka, w której możemy umieścić np. kawałki żółtego sera.