Zastosowanie ksylitolu

Ksylitol potocznie nazywany cukrem brzozowym, tak naprawdę nim nie jest. Jest to alkohol cukrowy występujący naturalnie w niektórych roślinach. Chodź wyglądem i zapachem zbliżony jest właśnie do cukru, ma od niego o 40% mniej kalorii.

Produkt ten można spokojnie używać jak substancji słodzącej, zastępującej cukier. Idealnie spisze się do słodzenia kawy bądź herbaty, a także ciast (z wyjątkiem ciasta drożdżowego) i innych deserów. Nasze babcie stosują go również do produkcji dżemów bądź konfitur. Ksylitol często stosowany jest również w gumach do żucia, pastach do zębów i płynów do płukania ust.

Właściwości ksylitolu

Ksylitol jest bardzo zdrowy i może pozytywnie wpłynąć na organizm człowieka. Do jego najważniejszych właściwości z pewnością możemy zaliczyć:

  • zmniejszenie ryzyka osteoporozy,
  • zwiększenie produkcji kolagenu,
  • zwalczanie infekcji drożdżakowych,
  • ma właściwości bakteriobójcze,
  • zapobieganie próchnicy zębów i chorobom zapalnym dziąseł,
  • niskokaloryczny,
  • zmniejszenie apetytu na słodycze.

Czy ksylitol jest dobry dla każdego?

Ogólnie alkohol ten jest dobrze tolerowany przez organizm ludzki, ale niektórzy mogą odczuwać skutki uboczne po nadmiernym stosowaniu ksylitolu. Jak to się mówi, co za dużo to nie zdrowo. Organizm potrzebuje czasu na dostosowanie się do zmian, dlatego, jeśli zamierzamy wprowadzić ksylitol do swojej diety, róbmy to małymi kroczkami, powoli zwiększając dawkę. Na alkohole cukrowe muszą uważać ludzie z zespołem jelita drażliwego bądź mają nietolerancję na FODMAP.
Więcej o zastosowaniu ksylitolu dowiesz się tutaj:
https://planteon.pl/zdrowa-zywnosc/superfoods/ksylitol