Witryna cukiernicza – ważny element prezentacji deserów

Wygląd i prezentacja sprzedawanych towarów i produktów to ważny element każdego przedsiębiorstwa. Witryna cukiernicza to sprzęt, który doskonale sprawdzi się w każdej cukierni, piekarni czy kawiarni. Jak zorganizować przestrzeń w witrynie cukierniczej? Co zrobić, aby desery i słodkości lepiej się prezentowały i kusiły klienta? Oto kilka rad.

Rodzaje witryn cukierniczych

Dzięki szerokiej ofercie witryn cukierniczych na rynku, łatwo jest dobrać sprzęt do wnętrza i aranżacji lokalu. W zależności od upodobań czy potrzeb można zdecydować się na zakup klasycznych witryn, które nie podgrzewają ani nie chłodzą, jednak utrzymają świeżość produktów – takie witryny sprawdzą się szczególnie w przypadku niewymagających produktów, takich jak kruche ciasteczka maślane czy beziki. Oprócz takiego sprzętu, dostępne są również nowoczesne witryny chłodzące i grzewcze, które doskonale spełnią swoje zadanie w przypadku wymagających specjalnego przechowywania, określonej temperatury i warunków produktów spożywczych, na przykład ciastek z bitą śmietaną, czy tych podawanych na ciepło na miejscu – na przykład szarlotki.

Style i detale

witryna cukiernicza
Rewelacyjne witryny cukiernicze znajdziesz tutaj.

Witryny cukiernicze różnią się między sobą nie tylko funkcjami i przeznaczeniem, ale także wyglądem i materiałem z jakiego są wykonane. W zależności od wystroju kawiarni czy cukierni można zdecydować się na zakup klasycznych witryn lub wyglądających bardziej nowocześnie. Świetnie prezentować się będą zarówno całe białe lub jednokolorowe witryny, jak i na przykład drewnopodobne.

Warto również zwrócić uwagę na oświetlenie jakie zapewnia sprzęt. Powinno ono podkreślać piękny i świeży wygląd smakołyków oraz być energooszczędne – w końcu korzysta się z niego prawie cały dzień.