Rodzaje zup

Nasz piękny kraj posiada bardzo bogatą kulturę kulinarną, która z roku na rok jeszcze mocniej się rozwija. Gotowały nasze prababcie, babcie, mamy i z pokolenia na pokolenie te umiejętności są przekazywane kolejnemu pokoleniu. Oczywiście obecnie żyjemy w czasach, w których na każdym rogu są restauracje, lokale typu fast food i inne miejsca, w których możemy bardzo szybko zjeść. Nie przeszkadza to jednak wielu osobom w tym, aby robić duże zakupy i gotować codziennie dla siebie i swojej rodziny. 

Wspaniałe zupy

Polskie zupy są jednymi z najbardziej znanych na świecie, a wszystko to zawdzięczają oryginalnym smakom, które nie są znane w innych szerokościach geograficznych świata. Zupa ogórkowa jest jedną z tych, które wzbudzają największe kontrowersje szczególnie wśród turystów, którzy nie kojarzą tego smaku. Kiszenie kapusty, czy też ogórków jest popularne wyłącznie w regionie wschodniej Europy i w kilku państwach kisi się praktycznie wszystko. Anglicy i Chińczycy kiszą jajka, co znów dla nas wydaje się czymś zupełnie niedorzecznym i niewartym wypróbowania.

Kontrowersyjny smak

Zupa ogórkowa posiada swój specyficzny i mocno kwaśny smak, który może jednak nie każdemu wpaść w gusta. My Polacy kochamy go jednak na tyle mocno, że ciężko odnaleźć restaurację, w której nie można by było dostać tej pysznej zupy w najlepszym jej wydaniu. Jeśli nie przepadamy za smakiem kiszonych ogórków w niektórych lokalach możemy dostać zupę przyrządzoną ze świeżych warzyw, nie będzie już ona jednak smakować tak jak powinna.