Jak dobrze wybrać patelnię?

Wybór klasycznych akcesoriów kuchennych na rynku jest spory. Nie łatwo się w tym wszystkim odnaleźć. Jakie materiały będą nas interesować w przypadku, gdy poszukiwana jest przez nas patelnia?

Klasyczna patelnia ceramiczna

Patelnie ceramiczne niewątpliwie są prawdziwym hitem kilku ostatnich lat. Są bowiem nie tylko estetyczne, ale i funkcjonalne. Ceramiczna powłoka skutecznie zapobiega przypalaniu się potraw, co pozwala na smażenie przy minimalnej ilości tłuszczu. Takie patelnie są gładkie, a potrawy do nich nie przywierają. Poza tym długo utrzymują ciepło i nie zmieniają smaku potraw. To najlepszy wybór dla wszystkich fanów ekologii, bo takie patelnie produkowane są w sposób przyjazny dla środowiska i nie zawierają szkodliwych dla zdrowia składników.

Patelnie żeliwne

Patelnie wykonane z żeliwa są wytrzymałe, ale niestety bardzo ciężkie. Z drugiej strony świetnie przewodzą ciepło i jednocześnie długo je utrzymują. Trzeba się z nimi obchodzić dość delikatnie. W tym przypadku bowiem nietrudno o stłuczenia. Po umyciu należy wytrzeć je do sucha, aby nie zardzewiały. Z tego samego powodu nie nadają się do mycia w zmywarkach. Co ciekawe, w czasie smażenia wydzielają żelazo, co ma duże znaczenie z punktu widzenia osób, które cierpią na choroby serca.