Czy kabanosy są odpowiednie dla dzieci?

Drobiowe lub wieprzowe kabanosy, to często jedyna wędlina jaką tolerują dzieci. Czy kabanosy są dla nich odpowiednią przekąską? W jakiej jeszcze postaci możemy je podawać?

Z czego składają się kabanosy?

Kabanos nie jest wędliną lekkostrawną, nie należy również do przekąsek dietetycznych. 100 g kabanosów to nawet blisko 600 kilokalorii. Zawiera jednak dużo białka oraz pewne ilości żelaza, które to składniki są niezbędne w diecie dziecka w okresie wzrostu. Czy wobec tego dzieci powinny jeść kabanosy?

Kabanosy dla dzieci – czym powinny się charakteryzować

Kabanosy to pyszna przekąska dla osób w każdym wieku, również dla kilkuletnich dzieci. Musimy jednak zadbać o to, by te, które podajemy dzieciom, posiadały odpowiedni skład surowcowy. Należy więc zwrócić uwagę na to, ile tak naprawdę mięsa zużyto do przygotowania 100 g wyrobu gotowego. Jeśli Na etykiecie mamy napisane, że do 100 g wędliny użyto mniej niż 100 g mięsa wieprzowego, oznacza to, że pozostałe gramy to zwykłe wypełniacze. Kabanosy takie zwykle są tanie, ale za to tłuste, a także niekoniecznie smaczne. Warto postawić na jakość i kupować kabanosy wyłącznie od sprawdzonych producentów. Zwłaszcza jeśli zamierzamy podawać je dzieciom.

Kabanosy jako dodatek do potraw

Jeśli dzieci nie tolerują żadnej innej wędliny, kabanos może być znaczącym źródłem białka pochodzenia zwierzęcego. Jeśli jednak będziemy go podawać wyłącznie w formie samodzielnej przekąski, szybko się znudzi. Warto pamiętać, że kabanosy mogą być świetnym dodatkiem do wielu różnych dań. Jednym z nich jest na przykład domowa pizza, którą dzieci uwielbiają, a którą dodatkowo można przygotowywać wspólnie z nimi. Kabanosy są też świetnym dodatkiem do sałatek, domowego żurku, grochówki i zupy grzybowej. Tak naprawdę sposób wykorzystania tej aromatycznej przekąski w kuchni, zależy wyłącznie od naszej fantazji, a także od fantazji naszych dzieci, które przecież mogą podpowiadać, jak jeszcze chciałyby jeść kabanosy. Pytając je o to, pobudzamy przy okazji kreatywność i kulinarną wyobraźnię.