Cukinia to bardzo popularne warzywo. Nie ma zbyt wyrazistego smaku, więc rzadko, kiedy gra główną rolę w daniu. Ma dużą zawartość wody, podobnie jak ogórek, więc trzeba wiedzieć, jak umiejętnie ją wykorzystać by cieszyć się tym ciekawym smakiem. Zazwyczaj, cukinię wykorzystuje się do przygotowywania zdrowych i pysznych dań.
Placki
Placki z cukinii jak te z tego przepisu: https://www.mniammniam.com/placki-z-cukinii-fit-przepis to proste danie na każdą okazję. Przygotowuje się je tak samo jak placki ziemniaczane, z tym że ziemniaki zastępuje cukinia. Można zetrzeć ją na małych oczkach, wtedy jest całkowicie niewyczuwalna w konsystencji placków. Drugą opcją jest starcie cukinii na dużych oczkach tarki. Ciasto nie jest wtedy aż tak jednorodne, ale można wyraźnie zobaczyć poszczególne kawałki warzywa. Obie wersje smakują właściwie tak samo, więc wybór zależy od upodobań kucharza. Kluczowe jest, by ciasto się nie rozpadało. Jeżeli jest zbyt lejące to należy dodać więcej mąki. Jeżeli rozpada się i kruszy to można dodać jeszcze jedno żółtko albo trochę tartej bułki. Lepiej jednak z nią nie przesadzać. Wszystkie składniki, które dodaje się ponad pierwotny przepis, należy dozować bardzo ostrożnie. W innym wypadku można zepsuć całą masę.
Do placków z cukinii warto przygotować sos. Najlepiej by był on łagodny w smaku, tak by nie zdominował tego delikatnego warzywa. Najlepszy byłby sos na bazie śmietany lub dietetycznie – jogurtu naturalnego. Dobrym dopełnieniem do pełnowartościowego obiadu, będzie lekka sałatka z nowalijek. Dzięki niej całe danie nie będzie mdłe, a zamieni się w zdrową ucztę dla podniebienia.
Ketczup z cukinii
Ketczup kojarzy się wyłącznie z pomidorami. Niesłusznie. Można też przygotowywać go z innych warzyw – np. z dyni. Ketczup z cukinii to bardzo ciekawa propozycja, która zaskoczy wszystkich. Ten sos można wykorzystywać praktycznie tak samo jak zwykły ketczup. Różni się jednak od niego konsystencją – jest bardziej kremowy i gęsty. Jest też odrobinę słodszy. Tym bardziej, że można dodać do niego jabłko. Taki ketczup smakuje po prostu wyjątkowo.