Rodzaje barwników spożywczych

Barwniki spożywcze to produkty przez wiele osób uznawane za kontrowersyjne. W powszechnym przekonaniu są one syntetycznym, szkodliwym dodatkiem, którego lepiej unikać w domowej kuchni. Tymczasem prawda jest inna. Barwniki spożywcze, w płynie czy żelu, to dodatki całkiem bezpieczne. Dzięki nim można wyczarować bajkowe dania we wszystkich kolorach tęczy.

Jak stosować barwniki do żywności?

Wiele osób barwniki kojarzy jedynie z cukiernictwem. Oczywiście, można wykorzystać je w domowych wypiekach, tworząc tęczowe torty czy ciasta. Jednak równie dobrze barwniki można wykorzystywać w daniach wytrawnych. Czerwony makaron czy zielone ziemniaki wyglądają na talerzu bardzo efektownie, a ich smak w żaden sposób nie ulega zmianie. To bardzo ważne – barwniki nie zmieniają smaku produktu, mają wpływ tylko i wyłącznie na jego kolor.

Rodzaje barwników

zestaw kulinarnych barwników spożywczychJednym z najpopularniejszych rodzajów barwników są barwniki w płynie. Są łatwe i wygodne w użyciu. Wystarczy odmierzyć odpowiednią ilość kropel, by uzyskać piękny, intensywny kolor. Jest jednak problem – płyn może mieć wpływ na konsystencję mas do ciast i tortów. Dlatego do ich barwienia można użyć barwników w żelu, bardzo ostatnio popularnych. Już niewielka ilość żelowego barwnika nadaje potrawom bogaty kolor. Ostatnim rodzajem barwników są te w proszku. Ich zaletą jest fakt, że są one dość wydajne. Ich stosowanie jest jednak nieco pracochłonne. Przed barwieniem potrawy, najlepiej jest rozpuścić niewielką ilość proszku w odrobinie wody czy alkoholu. Barwniki spożywcze (dostępne rodzaje) w proszku mają bardzo mocne kolory, dlatego należy stosować je dość oszczędnie.

Nowością na rynku są barwniki w sprayu. Stosuje się je w końcowym etapie dekorowania potrawy. Dzięki nim w łatwy i szybki sposób można uzyskać efekt cieniowania na przygotowywanych tortach czy deserach.