Kostkarka do lodu – jak działa?

Kostkarka to sprzęt, który musi mieć każda restauracja czy bar. Jest też całkiem przydatna w domu czy w pracy. Maszyna do lodu wydaje się być bardzo skomplikowanym urządzeniem. Prawda jest jednak nieco inna – działanie sprzętu jest całkiem proste! Kostkarka do lodu – jak działa? Co powinniśmy wiedzieć o urządzeniu?

Kostkarka do lodu – jak działa? Zasady

kostkarka-do-lodu-typu-full-cube

W budowie maszynki do lodu możemy wyróżnić czynnik chłodzący, wyjmowany zbiornik na wodę, szufladkę albo koszyk na kostki. Zasada działania urządzenia jest niesamowicie prosta. Urządzenie podłączamy najpierw oczywiście do źródła zasilania. Później nasz zbiornik napełniamy wodą (do wyznaczonego poziomu), włączamy maszynkę do lodu i ustawiamy opcję robienia kostek. Po uruchomieniu sprzętu woda automatycznie wpompowywana będzie do pojemnika. Po upływie maksymalnie kilkunastu minut do pojemnika na lód wpadają już zrobione kostki. Kiedy zbiornik się napełni, a praca urządzenia się skończy, usłyszymy sygnał dźwiękowy (w przeważającej większości modeli).

Maszynka do lodu – różne opcje

Kiedy kupujemy kostkarkę, powinniśmy zwrócić uwagę na jej wydajność i wielkość. To, ile będziemy potrzebować lodu zależy od tego, czy planujemy umieścić ją w barze, czy w domu. Niektóre maszyny mają też opcję ustawiania automatycznego włączenia i wyłączenia. Może nie jest to konieczne, kiedy możemy zrobić to sami, w domu, ale w lokalu gastronomicznym będzie przydatne. Niektórzy producenci proponują też automatyczne wyłączenie, gdy zbiornik jest już napełniony. Jest to przydatna opcja, którą warto rozważyć. Sprzęt nam się wtedy nie zepsuje.

W następnej kolejności powinniśmy zwrócić uwagę na aspekt wizualny – szczególnie, jeśli kostkarka będzie stać na widoku. Najczęstszymi kolorami maszynek są szary, czarny czy biały, czyli barwy uniwersalne, pasujące do przeważającej większości kuchni.