Jak przygotować potrawy w parowarze?

Dla osób nigdy nie używających parowaru temat przygotowywania potraw na parze może wydawać się tajemnicą. Wystarczy znać kilka zasad, aby przygotować zdrowy i smaczny posiłek na parze.

Sposób przygotowania potraw


Standardowy garnek do gotowania na parze indukcja jest wyposażony w kilka poziomów. Najważniejszym elementem jest dolna część, do której nalewa się wody. Górne warstwy składają się ze specjalnych sit i pokrywy, która zatrzymuje parę wodną i nie pozwala jej opuścić przestrzeni garnka. Większe modele garnków do gotowania na parze posiadają nawet dwa albo trzy takie sitka.
Zasady przygotowania potraw na parze są proste i łatwe do wykonania. Najważniejsze jest, aby dolną część wypełnić wodą, około 2-3 cm wysokości, a w górnej części, na sitku umieszcza się produkty. Najlepiej na każdym poziomie umieścić inne produkty. Na koniec należy nakryć garnek pokrywką, tak aby był szczelny.

Zasady gotowania na parze


*czas gotowania potraw powinien być liczony dopiero od czasu zagotowania się wody
*poziom wody nie może być zbyt wysoki,sitko nie powinno dotykać wody
*nie używaj soli, gotowanie na parze wydobędzie ich smak i aromat
*w celu zwiększenia smaku dań do wody w dolnej części parowaru można dodać ziół lub przypraw
*należy pamiętać, że potrawy przygotowane na parze mają inny smak niż ten ze smażonych potraw i warto dodawać do dań wiele ziół i naturalnych przypraw w celu wydobycia i podkreślenia smaku